Przepis na szarlotka z budyniem i pianka 📖
Składniki:- 4 duże jabłka
- 200g mąki
- 150g masła
- 150g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 500ml mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 4 łyżki cukru
- 4 jajka
- sok z 1/2 cytryny
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Wymieszaj mąkę, cukier, jajko, proszek do pieczenia i masło w misce, aż powstanie jednolite ciasto.
2. Ciasto zawin w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut.
3. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.
4. W garnku zagotuj mleko z cukrem waniliowym.
5. W osobnym naczyniu wymieszaj budyń z cukrem i żółtkami.
6. Do gotującego się mleka dodaj masę budyniową i całość gotuj do zgęstnienia, ciągle mieszając.
7. Białka ubij na sztywną pianę z sokiem z cytryny.
8. Gdy budyniowa masa zgęstnieje, ostudź ją i delikatnie wymieszaj z ubitą pianą.
9. Nagrzej piekarnik do 180°C.
10. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość około pół centymetra.
11. Wyłóż nim dno i brzegi naczynia do pieczenia wyłozonego papierem do pieczenia.
12. Na cieście ułóż plasterki jabłek.
13. Na jabłkach rozsmaruj równomiernie przygotowaną masę budyniową.
14. Wstaw szarlotkę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut, aż środek stanie się rumiany.
15. Po upieczeniu wyjmij szarlotkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
16. Przed podaniem posyp szarlotkę cukrem pudrem.
Smacznego!