Przepis na ciasto tortilla 📖

Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 60ml oliwy z oliwek
- 120-150ml ciepłej wody

Instrukcje:
1. W dużym pojemniku wymieszaj mąkę i sól.
2. Dodaj oliwę z oliwek do mąki i dokładnie wymieszaj, aż powstanie kruszonka.
3. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę i wyrabiaj ciasto ręką lub za pomocą miksera z hakiem do ciasta, aż składniki się połączą i utworzą elastyczne ciasto. Jeśli jest za suche, dodaj więcej wody, jeśli za mokre, posyp mąką.
4. Przełóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i wyrabiaj je przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
5. Podziel ciasto na kawałki o równych rozmiarach (zazwyczaj około 8 kawałków).
6. Uformuj kawałki ciasta w kulki i rozwałkuj je na cienkie placki o okrągłym kształcie.
7. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i obsmażaj placki tortilli przez około 1-2 minuty z każdej strony, aż będą lekko rumiane.
8. Powtarzaj proces smażenia, aż wszystkie placki zostaną przygotowane.
9. Świeże tortille można podawać natychmiast lub przechowywać w szczelnym pojemniku do momentu podania.

Gotowe! Teraz możesz użyć tortilli do przygotowania pysznych dań, takich jak tacos, quesadillas, burrito czy enchiladas. Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto tortilla thermomix
ciasto tortilla do kebaba
ciasto tortilla z mąki gryczanej
fit tortilla
tortilla sos