Przepis na ciasto tortilla 📖
Składniki:- 250g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 60ml oliwy z oliwek
- 120-150ml ciepłej wody
Instrukcje:
1. W dużym pojemniku wymieszaj mąkę i sól.
2. Dodaj oliwę z oliwek do mąki i dokładnie wymieszaj, aż powstanie kruszonka.
3. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę i wyrabiaj ciasto ręką lub za pomocą miksera z hakiem do ciasta, aż składniki się połączą i utworzą elastyczne ciasto. Jeśli jest za suche, dodaj więcej wody, jeśli za mokre, posyp mąką.
4. Przełóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i wyrabiaj je przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
5. Podziel ciasto na kawałki o równych rozmiarach (zazwyczaj około 8 kawałków).
6. Uformuj kawałki ciasta w kulki i rozwałkuj je na cienkie placki o okrągłym kształcie.
7. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i obsmażaj placki tortilli przez około 1-2 minuty z każdej strony, aż będą lekko rumiane.
8. Powtarzaj proces smażenia, aż wszystkie placki zostaną przygotowane.
9. Świeże tortille można podawać natychmiast lub przechowywać w szczelnym pojemniku do momentu podania.
Gotowe! Teraz możesz użyć tortilli do przygotowania pysznych dań, takich jak tacos, quesadillas, burrito czy enchiladas. Smacznego!