Przepis na ciasto truskawka w czekoladzie 📖

Składniki:
- 250 g truskawek
- 200 g czekolady gorzkiej
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. Truskawki umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.

2. W misce nad parą rozpuść czekoladę wraz z masłem, mieszając, aż całkowicie się połączą.

3. W osobnej misce ubij jajka z cukrem, aż masa zwiększy swoją objętość i stanie się puszysta.

4. Do miski z jajkami i cukrem dodaj stopioną czekoladę z masłem. Delikatnie wymieszaj.

5. Do powstałej masy przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Powoli wymieszaj składniki na gładką masę.

6. Dodaj pokrojone truskawki do masy i delikatnie wymieszaj.

7. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przelać do niej przygotowaną masę.

8. Ciasto piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 30-35 minut. Sprawdź, czy jest gotowe, wykonując test wykałaczką - jeśli po włożeniu wykałaczki do ciasta wychodzi sucha, oznacza to, że jest upieczone.

9. Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie pokrój na kawałki i podawaj.

Smacznego!

Podobne przepisy

indyka w czekoladzie
truskawki w czekoladzie
rafaello na białej czekoladzie
wafle ryżowe w czekoladzie
ciasto bit