Przepis na ciasto z rabarbarem ucierane 📖

Składniki:
- 300g mąki
- 200g masła
- 200g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500g rabarbaru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. Rabarbar umyj, obierz i pokrój na małe kawałki.
2. W misce umieść masło i cukier, następnie ucieraj je razem, aż składniki dobrze się połączą.
3. Dodaj jajka i cały czas ucieraj.
4. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą, aż powstanie jednolite ciasto.
5. Na dno formy wysyp cukier waniliowy, a na niego równomiernie rozłóż połowę rabarbaru.
6. Na rabarbar wyłóż ciasto.
7. Na ciasto równomiernie rozłóż resztę rabarbaru.
8. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 45-50 minut, aż się zrumieni.
9. Wyjmij ciasto z piekarnika i po ostudzeniu podawaj. Można je polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto ucierane z rabarbarem
dobre ciasto ucierane z rabarbarem
ciasto ucierane z rabarbarem i budyniem
proste ciasto ucierane
ucierane ciasto drożdżowe