Przepis na ciasto z kremem tiramisu 📖

Składniki na ciasto:
- 250g herbatników
- 100g masła (roztopionego)

Składniki na krem tiramisu:
- 500g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka mocnej kawy
- 2 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie)
- bita śmietana do dekoracji

Przygotowanie:
1. Herbatniki umieść w plastikowym woreczku i rozgnieć je wałkiem. Powinny stać się drobnoziarnistymi okruszkami.
2. Do roztopionego masła dodaj rozgniecione herbatniki i dokładnie wymieszaj.
3. Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm. Na dnie rozłóż równomiernie herbatnikowy mix, a następnie delikatnie dociskaj go do spodu formy, aby powstała równa warstwa. Odstaw do lodówki na około 30 minut, aby krusta stwardniała.
4. W misce umieść serek mascarpone, cukier i ekstrakt waniliowy. Całość wymieszaj mikserem na gładką masę.
5. Oddziel żółtka i białka jajek. Żółtka dodaj do masy mascarpone, dokładnie mieszając.
6. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę.
7. Delikatnie wmieszaj ubite białka do masy mascarpone, starając się nie utracić objętości.
8. Krem podziel na dwie części - do jednej dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
9. Na herbatnikową podstawę w tortownicy wlej połowę masy bez kakao.
10. Powyżej rozłóż równomiernie herbatniki nasączone kawą (można je maczać w naczyniu przez krótką chwilę, ale nie moczyć) i ewentualnie skropione likierem amaretto.
11. Na herbatniki wlej drugą połowę masy z kakao. Wyrównaj powierzchnię.
12. Całość odstaw do lodówki na około 4-6 godzin lub całą noc, aby ciasto dobrze stężało.
13. Przed podaniem udekoruj ciasto bitą śmietaną i oprósz kakaem.
14. Ciasto tiramisu jest gotowe do serwowania!

Podobne przepisy

tort z kremem tiramisu
ciasto rurki z kremem
ciasto marchewkowe z kremem
ciasto kakaowe z kremem
ciasto czekoladowe z kremem