Przepis na tort z kremem tiramisu 📖
Składniki:- 250 g biszkoptów
- 250 ml mocnej kawy
- 3 jajka
- 250 g serka mascarpone
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki kakao
Wykonanie:
1. Oddziel białka od żółtek.
2. Żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę.
3. Do masy żółtkowej dodaj serek mascarpone i dobrze wymieszaj.
4. Białka ubij na sztywną pianę.
5. Delikatnie połącz masę serową z pianą z białek, mieszając od dołu do góry.
6. Wymieszaj kawę z rumem.
7. Biskuity zanurzaj na chwilę w kawie, a następnie układaj na dnie formy do tortu.
8. Na pierwszą warstwę biszkoptów równomiernie rozprowadź połowę kremu.
9. Powtórz proces zanurzania biszkoptów w kawie i układania ich na kremie.
10. Na drugą warstwę biszkoptów rozprowadź resztę kremu.
11. Posyp tort kakao.
12. Wstaw tort do lodówki na minimum 3 godziny, aby się schłodził i dobrze się ,,przegryzł".
Twój tort z kremem tiramisu jest gotowy do podania!