Przepis na ciasto z kruszonka i beza 📖
Przepis na ciasto z kruszonką i bezą:Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 200g masła
- 150g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 białka
- 200g cukru pudru
- 1 łyżeczka octu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
2. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i 100g cukru. Dodaj pokrojone zimne masło i rozetrzyj palcami, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj jajko do kruszonki i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dodaj trochę wody.
4. Wyłóż ciasto na dno formy do pieczenia i dokładnie rozprowadź na całej powierzchni.
5. W osobnej misce ubij białka na sztywno, dodając stopniowo cukier puder. Gdy masa będzie gładka i sztywna, dodaj ocet i cukier waniliowy, delikatnie mieszając.
6. Wyłóż masę bezową na ciasto, równomiernie rozprowadzając.
7. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, aż beza zbrązowieje.
8. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć przed podaniem.
Smacznego!