Przepis na ciasto z rabarbarem bezglutenowe 📖
Oto przepis na ciasto z rabarbarem bezglutenowe:Składniki:
- 200 g mąki ryżowej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 200 g mielonych migdałów
- 150 g masła, rozpuszczonego
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka pokrojonego rabarbaru
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąki ryżową, ziemniaczaną, kukurydzianą, mielone migdały oraz proszek do pieczenia.
2. Dodaj rozpuszczone masło i cukier do suchych składników. Dokładnie wymieszaj.
3. Do masy dodaj jajka i ponownie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Dodaj pokrojony rabarbar i delikatnie wymieszaj, tak aby rabarbar równomiernie rozprowadził się w cieście.
5. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 40-45 minut, lub do momentu, gdy ciasto nabierze złotego koloru i będzie sprężyste pod dotykiem.
7. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć przed pokrojeniem na porcje.
Smacznego!