Przepis na ciasto z rabarbarem i kruszoną 📖

Oto prosty przepis na ciasto z rabarbarem i kruszoną:

Składniki:
- 300 g mąki
- 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 150 g cukru
- 1 jajko
- 1 kg rabarbaru
- 100 g cukru do posypania rabarbaru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
1. Zagotuj wodę w dużym garnku. Obierz skórkę z łodyg rabarbaru i pokrój je na kawałki o grubości około 1-2 cm.
2. Wrzuć kawałki rabarbaru do gotującej się wody i gotuj przez około 2-3 minuty, aż rabarbar będzie miękki. Następnie odcedź go i ostudź.
3. W misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone masło i jajko. Zagnieć składniki razem, aż powstaną kruszki.
4. Przygotuj tortownicę o średnicy około 26 cm. Wyłóż jej dno papierem do pieczenia.
5. Odstaw około 1/3 przygotowanej kruszonki na bok. Pozostałą część kruszonki rozprowadź na dnie tortownicy, dociskając ją delikatnie.
6. Na wierzchu rozłóż ugotowany i ostudzony rabarbar. Posyp go cukrem i cynamonem.
7. Na wierzch dodaj resztę kruszonki równomiernie.
8. Wstaw tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40-45 minut, aż ciasto będzie złociste.
9. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź je przed podaniem.

Gotowe! Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto z rabarbarem ani
ciasto z rabarbarem
ciasto z rabarbarem i jogurtem
podaj ciasto z rabarbarem
pyszne ciasto z rabarbarem