Przepis na proste ciasto ucierane 📖

Oto prosty przepis na tradycyjne ciasto ucierane:

Składniki:
- 250 g masła, miękkiego
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. W misie miksera umieść miękkie masło i cukier. Mieszaj na średniej prędkości przez około 5 minut, aż masa będzie puszysta i jasna.
2. Dodaj jajka, jeden po drugim, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
3. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
4. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do masy jajecznej, ciągle mieszając na niskiej prędkości, aż wszystkie składniki się połączą.
5. Jeśli chcesz, możesz dodać ekstrakt waniliowy i delikatnie wymieszać.
6. Wyłóż ciasto do przygotowanej formy (ok. 22-24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40-50 minut, lub do momentu, gdy wierzch będzie lekko zrumieniony i kiedy wbity w środek patyczek będzie suchy.
8. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, pozostaw je w formie przez kilka minut, a następnie wyjmij i odstaw do całkowitego ostygnięcia na kratce.

Gotowe! Możesz podawać ciasto ucierane samodzielnie, posypać je cukrem pudrem lub polać lukrem, według własnych preferencji. Smacznego!

Podobne przepisy

prosty ciasto ucierane
szarlotka ciasto ucierane
ciasto ucierane z jabłkami
ciasto ucierane z truskawkami
dobre ciasto ucierane