Przepis na ciasto z truskawkami i mascarpone 📖
Składniki:- 250 g mąki
- 150 g cukru
- 125 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 250 g truskawek
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
1. Masło roztopić i ostudzić.
2. W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
3. Dodać roztopione masło i jajka, następnie dobrze wymieszać, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Ciasto przełożyć do formy do pieczenia wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C, przez około 25-30 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru i będzie sprężyste.
6. Po upieczeniu ciasto ostudzić.
7. Truskawki dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na pół lub na cząstki.
8. Mascarpone i cukier puder dokładnie wymieszać.
9. Na wystudzone ciasto równomiernie rozsmarować warstwę przygotowanej kremowej mieszanki z mascarpone.
10. Następnie ułożyć pokrojone truskawki na wierzchu.
11. Ciasto z truskawkami i mascarpone przechować w lodówce przez około godzinę, aby krem stężał.
12. Można posypać ciasto delikatnie cukrem pudrem przed podaniem. Smacznego!