Przepis na tiramisu z mascarpone i truskawkami 📖
Składniki:- 250g serka mascarpone
- 3 jajka
- 70g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200g biszkoptów
- 200ml mocnej, czarnej kawy
- 2 łyżki kakao
- około 250g truskawek
Przygotowanie:
1. Oddziel białka od żółtek jajek.
2. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę.
3. W drugiej misce wymieszaj żółtka jajek, cukier i ekstrakt waniliowy, a następnie dodaj mascarpone. Mieszaj, aż powstanie jednolita masa.
4. Powoli dodawaj ubite białka do masy z mascarpone i delikatnie mieszaj, aby wszystko dokładnie się połączyło.
5. Truskawki umyj, wykielkuj i pokrój na kawałki.
6. Przygotuj filiżanki lub foremki.
7. W kubku wymieszaj kawę z 1 łyżką kakao.
8. Na dno każdej filiżanki połóż kawałek biszkopta, nasącz go kawą z kakao.
9. Na biszkopt połóż łyżkę masy mascarpone, a następnie kawałki truskawek.
10. Powtarzaj warstwy, aż skończą się składniki.
11. Na wierzch posyp wszystko łyżką kakao.
12. Wstaw tiramisu do lodówki na około 4 godziny lub na całą noc, aby dobrze się schłodziło i przegryzło smakiem.
13. Przed podaniem udekoruj tiramisu świeżymi truskawkami i ewentualnie posyp dodatkową porcją kakao.
Smacznego!