Przepis na ciasto z truskawkową pianką 📖
Składniki:- 250 g truskawek
- 200 g mąki
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka śmietany kremówki
Przygotowanie:
1. W pierwszej kolejności truskawki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
2. Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodajemy cukier oraz masło. Składniki te zagniatamy razem, aby powstało kruche ciasto.
3. Dodajemy również jedno jajko oraz ekstrakt waniliowy i ponownie dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
4. Ciasto owinęte folią wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
5. W tym czasie przygotowujemy piankę truskawkową. Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę i ubijamy ją na sztywno za pomocą miksera.
6. Następnie dodajemy pokrojone truskawki do ubitej śmietany i delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły.
7. Wyjęte ciasto z lodówki rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm, a następnie przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
8. Wstawiamy ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 15-20 minut, aż lekko się zezłoci.
9. Po upieczeniu ciasto studzimy.
10. Gdy ciasto jest już wystudzone, nakładamy na nie przygotowaną truskawkową piankę, równomiernie rozprowadzając.
11. Całość wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, aby pianka dobrze stężała.
12. Gotowe ciasto z truskawkową pianką możemy podawać i cieszyć się smakiem. Smacznego!