Przepis na ciasto ze śliwkami 📖

Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka wanilii
- 500 g śliwek
- 2 łyżki cukru pudru (do posypania)

Przygotowanie:
1. Najpierw należy przygotować ciasto. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz wanilię.
2. Dodać masło i dokładnie posiekać go nożem, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj jajka i wyrobisz ciasto. Jeśli masa jest zbyt sucha, można dodać 1-2 łyżki zimnej wody.
4. Ciasto podziel na dwie części. Jedną z nich zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.
5. Drugą część ciasta rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wyłóż na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Na blaszkę z ciastem układamy umyte i przekrojone śliwki.
7. Z drugiej części ciasta wykonujemy kratkę i przykrywamy nią owoce.
8. Całość pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 40-45 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
9. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

dobre ciasto ze śliwkami
ciasto ucierane ze śliwkami
lane ciasto ze sliwkami
kruche ciasto ze śliwkami
ciasto ze śliwkami z truskawkami