Przepis na cienkie ciasto na pierogi 📖
Oto przepis na cienkie ciasto na pierogi:Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 250 ml wody
- 1 łyżka oleju roślinnego
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Przesiej mąkę do dużej miski i dodaj szczyptę soli. Wymieszaj składniki.
2. W środku mąki zrób zagłębienie i wbij jajko. Dodaj olej roślinny.
3. Stopniowo dodawaj wodę i mieszaj składniki za pomocą widelca lub rąk, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Przenieś ciasto na stolnicę i zagniataj je przez około 5-10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
5. Podziel ciasto na mniejsze części. Wałkuj każdą część na cienki placek o grubości około 2-3 mm.
6. Za pomocą szklanki lub foremek wycinaj okręgi o wybranym rozmiarze, na które będziesz wkładać farsz do pierogów.
7. Na każdy placek wrzucaj niewielką ilość farszu i sklejaj brzegi miejscami, aby utworzyć pierożki.
8. Gotowe pierogi gotuj w osolonej wodzie przez około 5 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
9. Wyjmij pierogi z wrzątku i odcedź. Możesz podawać je z ulubionymi dodatkami, takimi jak smażona cebula, śmietana czy sos.
Smacznego!