Przepis na cienkie ciasto na pierogi 📖

Oto przepis na cienkie ciasto na pierogi:

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 250 ml wody
- 1 łyżka oleju roślinnego
- szczypta soli

Przygotowanie:

1. Przesiej mąkę do dużej miski i dodaj szczyptę soli. Wymieszaj składniki.

2. W środku mąki zrób zagłębienie i wbij jajko. Dodaj olej roślinny.

3. Stopniowo dodawaj wodę i mieszaj składniki za pomocą widelca lub rąk, aż powstanie jednolite ciasto.

4. Przenieś ciasto na stolnicę i zagniataj je przez około 5-10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.

5. Podziel ciasto na mniejsze części. Wałkuj każdą część na cienki placek o grubości około 2-3 mm.

6. Za pomocą szklanki lub foremek wycinaj okręgi o wybranym rozmiarze, na które będziesz wkładać farsz do pierogów.

7. Na każdy placek wrzucaj niewielką ilość farszu i sklejaj brzegi miejscami, aby utworzyć pierożki.

8. Gotowe pierogi gotuj w osolonej wodzie przez około 5 minut, aż wypłyną na powierzchnię.

9. Wyjmij pierogi z wrzątku i odcedź. Możesz podawać je z ulubionymi dodatkami, takimi jak smażona cebula, śmietana czy sos.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto na pizze cienkie
naleśniki ciasto cienkie
cienkie ciasto naleśnikowe
ciasto na naleśniki cienkie
ciasto do pizzy cienkie