Przepis na cienkie ciasto naleśnikowe 📖
Przepis na cienkie ciasto naleśnikowe:Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 ½ szklanki mleka
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. W misce połącz mąkę pszeniczną i szczyptę soli.
2. Dodaj jajka do miski i dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
3. Następnie dodaj mleko stopniowo, mieszając ciasto tak, aby nie powstały grudki.
4. Wlej łyżkę oleju i ponownie wymieszaj całość, aż składniki się połączą.
5. Odstaw ciasto na około 15-20 minut, aby odpoczęło.
6. Na rozgrzaną patelnię (można dodatkowo posmarować olejem) wlej niewielką ilość ciasta, rozprowadzając je po patelni równomiernie.
7. Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor, aż będą ładnie rumiane.
8. Powtarzaj ten krok, aż zużyjesz całe ciasto.
Naleśniki najlepiej smakują z ulubionymi dodatkami, takimi jak dżem, miód, owoce, śmietana, czekolada, czy ser. Smacznego!