Przepis na cienkie ciasto naleśnikowe 📖

Przepis na cienkie ciasto naleśnikowe:

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 ½ szklanki mleka
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. W misce połącz mąkę pszeniczną i szczyptę soli.
2. Dodaj jajka do miski i dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
3. Następnie dodaj mleko stopniowo, mieszając ciasto tak, aby nie powstały grudki.
4. Wlej łyżkę oleju i ponownie wymieszaj całość, aż składniki się połączą.
5. Odstaw ciasto na około 15-20 minut, aby odpoczęło.
6. Na rozgrzaną patelnię (można dodatkowo posmarować olejem) wlej niewielką ilość ciasta, rozprowadzając je po patelni równomiernie.
7. Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor, aż będą ładnie rumiane.
8. Powtarzaj ten krok, aż zużyjesz całe ciasto.

Naleśniki najlepiej smakują z ulubionymi dodatkami, takimi jak dżem, miód, owoce, śmietana, czekolada, czy ser. Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto do pizzy cienkie
ciasto na naleśniki cienkie
ciasto na pizze cienkie
pizze ciasto cienkie
naleśniki ciasto cienkie