Przepis na cukinią i szparagami 📖

Przepis na danie z cukinią i szparagami:

Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 250g świeżych szparagów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku

Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
2. Cukinie i szparagi dokładnie umyj. Usuń twarde końce szparagów.
3. Cukinie pokrój na plasterki o grubości około 1 cm.
4. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojone cukinie i smaż przez 2-3 minuty, aż będą miękkie.
5. Dodaj na patelnię szparagi i posiekany czosnek. Smaż przez kolejne 2-3 minuty.
6. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
7. Przełóż smażone warzywa do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na około 10-12 minut.
8. Podawaj na gorąco jako samodzielne danie lub jako dodatek do np. grillowanego mięsa.

Smacznego!

Podobne przepisy

losos ze szparagami
tartę ze szparagami
carbonare ze szparagami
rybę ze szparagami
kurczaka ze szparagami