Przepis na curry wegetariańskie 📖
Oto przepis na wegetariańskie curry:Składniki:
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 2 marchewki, pokrojone w plastry
- 1 cukinia, pokrojona w kostkę
- 1 papryka czerwona, pokrojona w paski
- 200 g ugotowanego ciecierzycy
- Sok z 1 limonki
- Sól i pieprz do smaku
- Świeża natka pietruszki do podania
Instrukcje:
1. W dużym garnku rozgrzej olej kokosowy na średnim ogniu.
2. Dodaj cebulę i smaż przez 5 minut, aż zmięknie i zacznie się lekko rumienić.
3. Dodaj czosnek i imbir, smaż przez kolejne 1-2 minuty.
4. Dodaj curry, garam masala i kurkumę. Smaż przez chwilę, mieszając, aby składniki dobrze się połączyły.
5. Wlej mleko kokosowe i dodaj pokrojone warzywa: marchewki, cukinię i paprykę. Gotuj na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie.
6. Dodaj ciecierzycę i sok z limonki. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj przez kolejne 5 minut.
7. Przed podaniem posyp curry świeżą natką pietruszki.
8. Podawaj z ryżem lub naanem.
Smacznego!