Przepis na cynamonki przepis 📖

Oto przepis na pyszne cynamonki:

Składniki:
- 250 g mąki
- 7 g suchych drożdży
- 125 ml ciepłego mleka
- 60 g masła, rozpuszczonego
- 1 jajko
- 50 g cukru
- 1 łyżka cynamonu
- szczypta soli

Dodatkowo:
- 2 łyżki masła, rozpuszczonego
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cynamonu

Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i cynamon.
2. Za pomocą miksera zagnieć ciasto, dodając stopniowo rozpuszczone masło, ciepłe mleko oraz jajko.
3. Gdy składniki dobrze się połączą, dodaj drożdże i kontynuuj mieszanie, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Przenieś ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i zagnieć je przez kilka minut, aż będzie elastyczne.
5. Umieść ciasto z powrotem w misce, przykryj ściereczką i pozostaw je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę.
6. Po wyrośnięciu rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości około 1 cm.
7. Wymieszaj w miseczce cukier i cynamon, a następnie posmaruj rozpuszczonym masłem rozwałkowane ciasto.
8. Posyp równomiernie mieszanką cynamonową.
9. Zwijaj ciasto od wąskiej strony, tworząc roladę.
10. Kiedy masz roladę, pokrój ją na kawałki o grubości około 3-4 cm.
11. Układaj kawałki ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
12. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz cynamonki przez około 15-20 minut, aż staną się złociste.
13. Wyjmij cynamonki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut.
14. Smacznego! Cynamonki będą idealne na ciepło lub na zimno. Można je również polać polewą, jeśli chcesz.

Podobne przepisy

cynamonki pl
cynamonki fit
cynamonki bez jajek
drożdżówki cynamonki
cynamonki drożdżowe