Przepis na danie boloński garnek 📖
Oto przepis na danie bolońskie w garncu:Składniki:
- 500g mielonego mięsa (wołowina, wieprzowina lub mieszanka)
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 marchewki, pokrojone w kostkę
- 2 łodygi selera, pokrojone w kostkę
- 400g passaty pomidorowej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 200ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- 1 łyżeczka suszonej oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Instrukcje:
1. Na dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu.
2. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż, aż cebula będzie miękka i lekko zbrązowiona.
3. Dodaj mielone mięso i smaż, aż będzie dobrze zrumienione. Rozbij większe grudki mięsa widelcem.
4. Dodaj pokrojone marchewki i seler. Smaż przez około 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną.
5. Dodaj passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy, bulion, suszone zioła, cukier, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj.
6. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 1 godzinę, często mieszając. Dodaj wodę lub bulion, jeśli sos jest zbyt gęsty.
7. Podawaj gorące, najlepiej z pokruszonym parmezanem i ugotowanym makaronem spaghetti.
Smacznego!