Przepis na danie makaron carbonara 📖
Składniki:- 300g makaronu spaghetti
- 200g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
- 2 jajka
- 50g startego parmezanu
- Ząbek czosnku, posiekany
- Sól i pieprz do smaku
- Szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Ugotuj makaron spaghetti w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odstaw na bok.
2. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i podsmaż boczek, aż będzie chrupiący i lekko zrumieniony. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez kolejne 1-2 minuty.
3. W misce ubij delikatnie jajka, dodaj starty parmezan i gałkę muszkatołową, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie.
4. Odcedź ugotowany makaron i przełóż do patelni z boczkiem i czosnkiem. Zmniejsz ogień na minimum.
5. Polej makaron mieszanką jajeczną, szybko mieszając, aby sos równomiernie pokrył wszystkie nitki makaronu. Ważne jest, aby nie dopuścić do skrzepienia jajek.
6. Mieszaj przez około 1-2 minuty, aż jajka delikatnie zgęstnieją, tworząc kremowy sos.
7. Zdejmij z ognia i od razu podawaj. Możesz posypać dodatkowym startym parmezanem i posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Smacznego!