Przepis na makaron w sosie carbonara 📖
Składniki:- 300g makaronu spaghetti lub fettuccine
- 150g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
- 3 jajka
- 100g startego parmezanu
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- Szczypta soli i pieprzu
- Posiekana świeża natka pietruszki do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu, aby był al dente.
2. W dużej patelni podsmaż pokrojony boczek na złoty kolor. Nie potrzeba tu dodatkowego tłuszczu, ponieważ boczek jest wystarczająco tłusty.
3. W misce roztrzep jajka z startym parmezanem, czosnkiem, solą i pieprzem.
4. Gdy makaron będzie gotowy, odcedź go, ale zachowaj niewielką ilość wody z gotowania.
5. Wsyp ugotowany makaron do patelni z boczkiem i wymieszaj.
6. Wyłącz ogień i dodaj mieszankę jajeczną do patelni z makaronem, szybko mieszając, aby jaja się ładnie połączyły z pozostałymi składnikami. Dodaj trochę zachowanej wody, jeśli sos jest zbyt gęsty.
7. Przełóż makaron z sosem do talerzy i posyp posiekaną natką pietruszki.
8. Serwuj natychmiast i delektuj się pysznym makaronem carbonara!
Smacznego!