Przepis na makaron carbonara z serem 📖
Składniki:- 200g makaronu spaghetti
- 200g boczku wędzonego w plasterkach
- 3 jajka
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1/2 szklanki startego sera parmezan
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. W garnku gotuj wodę i ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu, następnie odcedź.
2. W oddzielnym garnku obsmaż boczek na złoto.
3. W misce wymieszaj jajka, śmietanę, sól i pieprz.
4. Dodaj ugotowany makaron do garnka z boczkiem i dobrze wymieszaj.
5. Zdejmij garnek z ognia i wlej mieszankę jajeczno-śmietanową do garnka z makaronem i boczkiem. Wymieszaj, aby jajka delikatnie się ścięły, tworząc kremową konsystencję.
6. Dodaj starty ser parmezan i dokładnie wymieszaj.
7. Możesz podgrzać całość na niewielkim ogniu przez około minutę, aby ser się rozpuścił i danie było jeszcze bardziej kremowe.
8. Podawaj natychmiast z dodatkową porcją parmezanu na wierzchu.
Smacznego!