Przepis na danie meksykańskie z mięsem mielonym 📖
Chili con carne:Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- 1 duża cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 puszka (400g) pomidorów krojonych
- 1 puszka czerwonej fasoli, odsączona i opłukana
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 łyżeczki chilli w proszku (lub więcej, jeśli wolisz bardziej pikantne)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka kuminu
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. W dużym garnku rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut aż cebula się zeszkli.
2. Dodaj mięso mielone i smaż, mieszając, aż będzie dobrze przypieczone i rozdrobnione.
3. Dodaj paprykę i smaż przez około 5 minut, aż zmięknie.
4. Dodaj pomidory krojone i przyprawy: chilli w proszku, paprykę słodką, kumin, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
5. Gotuj na małym ogniu przez około 20-30 minut, aby smaki się przeniknęły. Jeśli chcesz, aby potrawa była bardziej gęsta, gotuj jeszcze dłużej.
6. Przed podaniem dodaj odsączoną fasolę i gotuj jeszcze przez kilka minut, aż fasola się podgrzeje.
7. Podawaj chili con carne z ryżem lub tortillami. Możesz też dodać posiekany świeży koriander lub starty ser jako dodatkowe składniki.
Smacznego!