Przepis na makaron z mięsem mielonym 📖

Składniki:
- 300g makaronu (np. penne lub spaghetti)
- 500g mięsa mielonego (np. wołowina lub wieprzowina)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 papryka, pokrojona w kostkę
- 1 marchewka, obrana i pokrojona w kostkę
- 1 puszka pomidorów krojonych (400g)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek do smażenia

Instrukcje:
1. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i gotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedź i odstaw na bok.

2. W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez około 5 minut, aż zmięknie i lekko się zrumieni.

3. Dodaj czosnek i mięso mielone do patelni. Smaż przez 8-10 minut, aż mięso się zrumieni i wyparuje z niego większość soków.

4. Dodaj pokrojoną paprykę i marchewkę. Smaż razem przez kolejne 5 minut.

5. Do mięsa dodaj pomidory krojone wraz z sokiem, koncentrat pomidorowy, oregano, bazylię, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj i doprowadź do wrzenia.

6. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje i smaki się połączą. Sprawdź i dopraw do smaku.

7. W dużym naczyniu wymieszaj gotowany makaron z sosem z mięsem mielonym. Dobrze wymieszaj, aby makaron został obłożony sosem.

8. Podawaj gorący makaron z mięsem mielonym posypany świeżo startym serem parmezanem i posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

makaron cannelloni z mięsem mielonym
makaron z sosem i mięsem mielonym
makaron nadziewany mięsem mielonym
makaron muszle z mięsem mielonym
makaron ze szpinakiem i mięsem mielonym