Przepis na danie schab z kaszą 📖

Składniki:
- 4 plastry schabu
- 1 1/2 szklanki kaszy gryczanej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

Instrukcje:
1. Schab umyj i osusz. Posól i popieprz z obu stron.
2. Na rozgrzanym oleju obsmaż schab z obu stron, aż będzie złocisty. Następnie przełóż go do naczynia żaroodpornego.
3. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę.
4. W tym samym garnku, w którym smażyłeś schab, podsmaż cebulę i czosnek aż będą miękkie. Dodaj marchewkę i pietruszkę, smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
5. Kaszę dokładnie wypłucz na sitku. Dodaj do warzyw razem ze 3 szklankami wody. Dodaj liście laurowe, majeranek, sól i pieprz. Zagotuj.
6. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 20-25 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie całą wodę.
7. Gotową kaszę przełóż na talerz i odstaw na chwilę do ostygnięcia.
8. Na wierzch schabu nałóż przygotowaną kaszę i całość wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut.
9. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, odstaw na chwilę do ostygnięcia, po czym podawaj.

Smacznego!

Podobne przepisy

schab
schab w galarecie
schab burger
schab w herbacie
mielony schab