Przepis na danie spaghetti 📖
Składniki:- 300g makaronu spaghetti
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 400g passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- świeżo starty parmezan do posypania
Instrukcje:
1. W dużym garnku doprowadź osolony wodę do wrzenia i ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź gotowany makaron, zachowując niewielką ilość wody gotującej.
2. W średnim rondlu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez około 1 minutę, aż uwolni swój aromat.
3. Dodaj pokrojoną cebulę i podsmaż, aż zmięknie i lekko się zrumieni.
4. Wlej passatę pomidorową do rondla z cebulą i czosnkiem. Dodaj suszone oregano, suszoną bazylię, cukier, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj składniki i gotuj na niskim ogniu przez około 10-15 minut, aby wszystkie smaki się połączyły.
5. Dodaj ugotowane spaghetti do sosu pomidorowego i delikatnie wymieszaj, aby cały makaron pokrył się sosem. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj niewielką ilość wody gotującej makaron.
6. Podawaj danie spaghetti na talerzach, posypując je świeżo startym parmezanem.
Smacznego!