Przepis na danie teriyaki 📖

Oto prosty przepis na danie teriyaki:

Składniki:
- 500g kawałków kurczaka lub łososia
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 1/4 szklanki mirinu (japońskiego słodkiego wina ryżowego)
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżeczka tłoczonego imbiru
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki wody
- opcjonalnie: posiekana cebulka do dekoracji
- opcjonalnie: sezam do posypania

Instrukcje:
1. W misce wymieszaj sos sojowy, mirin, cukier, miód, czosnek i imbir, aż cukier się rozpuści.
2. Do sosu dodaj kawałki kurczaka lub łososia i dokładnie wymieszaj, aby mięso pokryło się sosem. Pozostaw je na 20-30 minut, aby mogło się marynować.
3. W dużym rondlu lub woku rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu.
4. Dodaj mięso wraz z sosem marynaty do rondla i smaż przez kilka minut, aż mięso będzie dobrze usmażone.
5. Dodaj wodę do mięsa i sosu, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 5-7 minut, aż sos zgęstnieje.
6. Przełóż danie teriyaki do talerzy i udekoruj posiekaną cebulką i posypanym sezamem.
7. Podawaj z ryżem lub ulubionymi warzywami.

Smacznego!

Podobne przepisy

sos teriyaki
żeberka teriyaki
kurczaka teriyaki
makaron teriyaki
rybe teriyaki