Przepis na sos teriyaki 📖

Przepis na sos teriyaki:

Składniki:
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2 ząbki czosnku (przetarte)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (rozpuszczona w 2 łyżkach zimnej wody)

Instrukcje:
1. W małym rondelku połącz sos sojowy, wodę, miód, starty imbir i przetarty czosnek.
2. Podgrzewaj na średnim ogniu, dokładnie mieszając, aż sos zacznie się zagęszczać.
3. Dodaj rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną do sosu, mieszając ciągle, aby uniknąć grudek.
4. Gotuj sos na małym ogniu przez około 2 minuty, aż zgęstnieje.
5. Zdejmij sos teriyaki z ognia i pozostaw go do ostygnięcia.
6. Gdy sos całkowicie ostygnie, możesz go używać jako polewę do potraw lub marynatę do mięsa, ryb lub warzyw.

Smacznego!

Podobne przepisy

udon teriyaki
teriyaki tofu
rybe teriyaki
żeberka teriyaki
makaron teriyaki