Przepis na żeberka teriyaki 📖

Składniki:
- 500 g żeber wieprzowych
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka startego imbiru
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej, rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
- plasterki zielonej cebuli do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Żeberka umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
2. W małej misce wymieszaj sos sojowy, miód, posiekany czosnek, starty imbir i olej sezamowy.
3. Żeberka umieść w naczyniu, a następnie wlej przygotowany wcześniej sos. Dokładnie wymieszaj, aby dobrze pokryć mięso. Odstaw na minimum 30 minut w lodówce.
4. Rozgrzej patelnię lub grill. Kiedy patelnia będzie gorąca, dodaj żeberka i smaż z obu stron, aż będą rumiane i dobrze przypieczone.
5. Następnie wlej resztę marynaty z miski na patelnię. Dodaj rozpuszczoną mąkę kukurydzianą i gotuj, mieszając, aż sos zgęstnieje.
6. Podawaj żeberka polane sosem teriyaki i posypane plasterkami zielonej cebuli.

Smacznego!

Podobne przepisy

sos teriyaki
makaron teriyaki
danie teriyaki
rybe teriyaki
kurczaka teriyaki