Przepis na danie z ligawy wolowej 📖
Oto przepis na danie z ligawy wołowej:Składniki:
- 600g ligawy wołowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera
- 1 pietruszka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka mąki
- 1 litr bulionu wołowego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Ligawę wołową pokrój na kawałki o równych rozmiarach.
2. Cebulę, czosnek, marchewki, seler i pietruszkę umyj i pokrój w drobną kostkę.
3. W dużym garnku rozgrzej olej roślinny, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut aż zmiękną.
4. Dodaj ligawę wołową i smaż na wysokim ogniu, aż mięso się zrumieni.
5. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj z mięsem, aby je związło.
6. Powoli wlewaj bulion wołowy, ciągle mieszając, aby powstała gładka i jednolita masa.
7. Dodaj marchewki, seler, pietruszkę i suszony tymianek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
8. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż mięso stanie się miękkie i soczyste.
9. Podawaj danie z ligawy wołowej gorące, najlepiej z dodatkiem np. ziemniaków purée lub kaszy.
Smacznego!