Przepis na strogonowa z polędwicy wołowej 📖

Składniki:
- 500g polędwicy wołowej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200g pieczarek
- 2 łyżki masła
- 200ml śmietany kremówki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200ml bulionu wołowego
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: łyżka mąki pszenna do zagęszczenia

Instrukcje:
1. Polędwicę wołową pokrój na cienkie plastry, a następnie pokrój je na wąskie paseczki.
2. Cebulę i czosnek posiekaj drobno, a pieczarki pokrój na plasterki.
3. Na dużą patelnię dodaj masło i podsmaż na nim cebulę przez kilka minut, aż zmięknie.
4. Dodaj czosnek i pieczarki, kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut, aż pieczarki zmiękną i puścić wodę.
5. Dodaj pokrojone plastry mięsa do patelni, podsmażaj na średnim ogniu przez około 5 minut, aż będą delikatnie rumiane ze wszystkich stron.
6. W osobnym naczyniu wymieszaj koncentrat pomidorowy z bulionem wołowym i dodaj do mięsa.
7. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje i mięso będzie miękkie.
8. Wlej śmietanę kremówkę do sosu, dobrze wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut, aż wszystkie składniki się połączą.
9. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli chcesz, aby sos był gęstszy, możesz dodać łyżkę mąki pszennej rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej wody i gotować jeszcze przez kilka minut.
10. Po ugotowaniu odstaw strogonowa na kilka minut, aby smaki się przegryzły.
11. Podawaj gorący strogonowę ze świeżo ugotowanym ryżem lub kluskami ziemniaczanymi.

Smacznego!

Podobne przepisy

tatara z polędwicy wołowej
strogonowa z polędwicy wieprzowej
gulasz z karkówki wołowej
danie z ligawy wolowej
eskalopki z polędwicy wieprzowej