Przepis na tatara z polędwicy wołowej 📖
Składniki:- 400g polędwicy wołowej
- 2 żółtka
- 1 cebula
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżki posiekanego korniszonu
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki sosu Worchester
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Polędwicę wołową dokładnie oczyść, a następnie pokrój na bardzo drobną kostkę.
2. Cebulę również posiekaj bardzo drobno.
3. W misce wymieszaj żółtka, musztardę, sos Worcester, szczypiorek, kapary oraz posiekany korniszon. Dopraw całość solą i pieprzem według uznania.
4. Dodaj do wymieszanych składników pokrojoną w kostkę polędwicę wołową oraz posiekaną cebulę. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
5. Przełóż przygotowaną mieszankę do foremek do tatara. Możesz także uformować ją ręcznie, nadając odpowiedni kształt.
6. Tatara najlepiej podawać schłodzonego. Możesz go ozdobić listkami świeżej natki pietruszki lub dodatkowym korniszonom.
Smacznego!