Przepis na danie z makaronem ramen 📖

Oto przepis na danie z makaronem ramen:

Składniki:
- 2 opakowania makaronu ramen
- 400 ml bulionu (warzywnego, drobiowego lub wołowego)
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1-2 łyżki sosu rybnego (opcjonalnie, dla smaku)
- Szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżka posiekanej zieleniny (kopru, szczypiorku lub natki pietruszki)
- 1 jajko
- Dodatki (opcjonalnie): kawałki gotowanego mięsa, tofu, plasterki warzyw, pokrojony w plasterki pieczony boczek, marynowany imbir

Wykonanie:
1. Zagotuj wodę w dużym garnku. Dodaj makaron ramen i gotuj przez około 2-3 minuty, aż będzie al dente. Odcedź i odłóż na bok.
2. W innym garnku, na średnim ogniu, rozgrzej olej sezamowy. Dodaj posiekany czosnek i podsmaż go przez kilka sekund, aż zacznie wydobywać aromat.
3. Wlej bulion do garnka z czosnkiem. Dodaj sos sojowy i sos rybny, jeśli używasz. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku. Doprowadź do wrzenia.
4. Wsyp makaron ramen do garnka z wrzącym bulionem. Gotuj przez około 2 minuty, aby makaron się podgrzał i nabrał smaku bulionu.
5. W międzyczasie, w innym małym garnku gotuj na jajko na twardo przez 6-7 minut. Wyjmij je z wrzątku, ostudź, obierz i pokrój na pół.
6. Gdy makaron jest gotowy, przełóż go do głębokiej miski. Policz doń gorący bulion z czosnkiem i sosami.
7. Posyp zieleniną na wierzchu i dodaj pokrojone na pół jajko. Jeśli masz jakieś dodatki, takie jak mięso, tofu lub warzywa, dodaj je teraz.
8. Serwuj gorące i delektuj się pysznym danie z makaronem ramen!

Smacznego!

Podobne przepisy

makaronem ramen
danie z makaronem
danie obiadowe z makaronem
danie z makaronem ze szpinakiem
danie chińskie z makaronem