Przepis na devolay 📖
Składniki:- 4 filety z kurczaka
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Filety z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć.
2. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i podsmażyć na oleju aż zmiękną.
3. Mleko roztrzepać razem z jajkami w misce.
4. Bułkę tartą posypać na talerzu i doprawić solą i pieprzem.
5. Każdy filet z kurczaka obtoczyć najpierw w bułce tartej, a następnie maczać w jajkach z mlekiem. Na koniec ponownie obtoczyć w bułce tartej.
6. Smażyć w głębokim oleju na złoty kolor po kilka minut z każdej strony.
7. Gotowe devolay układać na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Smacznego!