Przepis na dewolaje z serem i pieczarkami 📖
Składniki:- 4 filety z kurczaka
- 8 plasterków sera żółtego
- 8 pieczarek
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki bułki tartej
- 100 ml mleka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Filety z kurczaka dokładnie umyj i osusz.
2. Ostrym nożem delikatnie rozetnij każdy filet z jednej strony, tak aby powstała kieszonka.
3. Plasterki sera żółtego włóż do kieszonek w filetach.
4. Pieczarki umyj, pokrój w cienkie plasterki.
5. W rondelku rozgrzej masło i zeszklij posiekany czosnek.
6. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż przez kilka minut, aż zmiękną.
7. Dopraw pieczarki solą i pieprzem, mieszaj.
8. W misce roztrzep jajka, dodaj mleko, mąkę pszeniczną, bułkę tartą, sól i pieprz.
9. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto naleśnikowe.
10. Każdy filet z kurczaka obtocz w przygotowanym cieście z jajka.
11. Na patelni rozgrzej olej.
12. Smaż filety na złoty kolor z obu stron.
13. Przełóż usmażone dewolaje na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
14. Podawaj na gorąco z ulubionymi dodatkami, np. surówką lub ziemniakami.
Smacznego!