Przepis na dietetyczną fasolkę po bretońsku 📖

Składniki do dietetycznej fasolki po bretońsku:
- 500g fasoli szparagowej
- 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 2 papryki, pokrojone w kostkę
- 2 pomidory, pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Fasolę dokładnie umyj i odetnij końce. Następnie pokrój ją na mniejsze kawałki.
2. W dużym garnku gotuj lekko osolonyą wodę. Dodaj fasolę do wrzątku i gotuj przez około 5 minut, aż będzie miękka.
3. W międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i czosnek i podsmażaj przez około 3-4 minuty, aż cebula będzie miękka i lekko zeszklona.
4. Dodaj paprykę i pomidory do cebuli. Całość smaż przez kolejne 5 minut.
5. Odcedź fasolę i dodaj ją do warzyw na patelni. Wymieszaj wszystko razem.
6. Dopraw całość suszonym tymiankiem, solą i pieprzem. Możesz również dodać inne ulubione przyprawy, jeśli chcesz.
7. Przykryj patelnię i gotuj fasolkę po bretońsku na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż wszystkie smaki się połączą.

Gotową dietetyczną fasolkę po bretońsku możesz podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do ryżu, kaszy lub pieczywa. Smacznego!

Podobne przepisy

fasolka po bretońsku dietetyczna
na fasolkę po bretońsku
fasolkę po bretońsku
fasolke po bretońsku do słoików
tradycyjną fasolkę po bretońsku