Przepis na na fasolkę po bretońsku 📖
Składniki:- 400g fasolki szparagowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 pomidory
- 150g wędzonego boczku lub kiełbaski
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Fasolkę szparagową oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki.
2. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
3. Pomidory myjemy i kroimy w kostkę.
4. Boczek lub kiełbaskę kroimy na cienkie plasterki.
5. W dużym garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę oraz czosnek, aż będą miękkie i lekko złociste.
6. Dodajemy boczek lub kiełbaskę i smażymy je przez kilka minut, aż się zarumienią.
7. Wrzucamy do garnka pokrojoną fasolkę szparagową i dusimy razem przez 10-15 minut, aż fasolka będzie miękka.
8. Dodajemy pomidory, tymianek, sól i pieprz. Mieszamy wszystko razem i kontynuujemy duszenie przez kolejne 10 minut.
9. Gotowe danie można podać jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie. Smacznego!