Przepis na dietetyczne bezy 📖
Składniki:- 3 białka z jajek
- 1/2 szklanki cukru kokosowego lub stewiowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 110°C.
2. Przygotuj blachę do pieczenia, wyłożając ją papierem do pieczenia.
3. W misce ubij białka mikserem na sztywną pianę.
4. Dodaj cukier do ubitych białek stopniowo, miksuje ciągle, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
5. Wyciśnij sok z cytryny do masy i delikatnie wymieszaj.
6. Przełóż masę do rękawa cukierniczego lub woreczka z przyciętym rogiem.
7. Wyciskaj wafle bez na przygotowaną blachę do pieczenia, tworząc okręgi o średnicy około 3-4 cm.
8. Wstaw blachę do piekarnika i piecz bez przez około 1,5 godziny, aż bezy będą chrupiące i suche.
9. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw bezy do całkowitego ostudzenia w środku.
10. Po wystygnięciu można podawać.
Smacznego!