Przepis na dietetyczne ciasto marchewkowe z mąki orkiszowej 📖
Składniki:- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki goździków mielonych
- Szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 3 jajka
- 2 szklanki startej marchewki
- 1 jabłko, obrane i starte
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę orkiszową, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, goździki mielone i szczyptę soli.
2. W innej misce utrzyj cukier trzcinowy, olej roślinny i jajka, aż powstanie jednolita masa.
3. Dodaj startą marchewkę, starte jabłko oraz posiekane orzechy włoskie do miski z masą cukrowo-jajeczną. Dokładnie wymieszaj.
4. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę składników do mokrych, ciągle mieszając, aż wszystko dobrze się połączy.
5. Przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy do pieczenia.
6. Piecz ciasto w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 40-45 minut, lub do momentu gdy włożony do środka patyczek będzie suchy.
7. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.
Smacznego!