Przepis na dietetyczne ciasto na naleśniki 📖
Oto przepis na dietetyczne ciasto na naleśniki:Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka (preferowane odtłuszczone lub roślinne mleko)
- 1 łyżka oleju rzepakowego (lub oleju kokosowego)
- szczypta soli
- opcjonalnie słodzik (np. stewia lub miód), o ile preferujesz słodsze naleśniki
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę pełnoziarnistą i proszek do pieczenia.
2. Dodaj jajka, mleko i olej do miski. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą i powstanie jednolite ciasto.
3. Jeśli chcesz, możesz dodać słodzik do ciasta, aby nadać mu słodszy smak.
4. Odstaw ciasto na około 15-20 minut, aby składniki się połączyły.
5. Na ogniu lekko rozgrzej patelnię z nieprzywierającym dnem i lekko natrzyj ją olejem (możesz użyć pędzelka do smarowania).
6. Naleśniki najlepiej smaż na patelni niskich ściankach, aby ułatwić obracanie.
7. Nałóż porcję ciasta na patelnię i rozprowadź je równomiernie, obracając patelnią, aby ciasto się rozlało.
8. Smaż naleśniki przez około 1-2 minuty na jednej stronie, aż się zetną i zaczną lekko rumienić.
9. Delikatnie obróć naleśnik na drugą stronę i smaż kolejne 1-2 minuty.
10. Przełóż naleśnik na talerz i powtórz proces z pozostałym ciastem.
11. Napełnij naleśniki ulubionymi zdrowymi składnikami, takimi jak świeże owoce, jogurt naturalny, orzechy lub masło orzechowe.
12. Zwiń naleśniki lub złóż na pół i podawaj od razu.
Smacznego!