Przepis na dietetyczne golonki z indyka 📖

Składniki:
- 4 golonki z indyka
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 litr bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:
1. Golonki z indyka umyj i osusz. Odłóż na bok.
2. Na dużym garnku rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę i por. Smaż wszystko na złoty kolor.
3. Przełóż smażone warzywa do dużej brytfanny.
4. Na tej samej patelni obsmaż golonki z indyka z obu stron. Dodaj je do brytfanny.
5. Do garnka, na którym smażyłeś golonki, wlej bulion warzywny. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka minut.
6. Zawartość garnka (czyli bulion) wlej do brytfanny z warzywami i golonkami. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, tymianek, sól i pieprz.
7. Przykryj brytfannę pokrywką i włóż ją do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 2,5 godziny w temperaturze 160°C.
8. Po tym czasie wyjmij brytfannę z piekarnika. Sprawdź, czy mięso jest miękkie i soczyste. Jeśli nie, możesz je jeszcze piec przez kilka minut.
9. Wyjmij liście laurowe i ziele angielskie.
10. Usuń tłuszcz z powierzchni gotowego dania.
11. Podawaj golonki z indyka z ulubionymi dodatkami, na przykład z gotowanymi ziemniakami lub kapustą.

Smacznego!

Podobne przepisy

golonki z indyka w piwie
golonki z indyka w warzywach
golonki z indyka w sosie grzybowym
udziec z indyka y dietetyczne
golonki w miodzie