Przepis na golonki z indyka w warzywach 📖

Składniki:
- 4 golonki z indyka
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek do smażenia
- Sok z połowy cytryny
- 500 ml bulionu warzywnego

Przygotowanie:
1. Grudki angielskie i liście laurowe umieść w jednym garnku i zalej bulionem warzywnym. Zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, aby aromat wsiąkł do bulionu.
2. Golonki natrzyj solą i pieprzem.
3. W rondlu rozgrzej oliwę, dodaj golonki i obsmaż z obu stron na złoty kolor. Następnie wyjmij je z rondla i odłóż na talerz.
4. Do tego samego rondla dodaj cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek i por pokrojone w plasterki. Smaż przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie.
5. Do warzyw dodaj marchewkę i pietruszkę pokrojoną w plastry. Smaż mieszając przez kolejne 5 minut.
6. Przełóż golonki z powrotem do rondla na warzywa.
7. Wlej przygotowany wcześniej bulion warzywny razem z grudkami angielskimi i liśćmi laurowymi. Dolej sok z cytryny.
8. Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5 - 2 godzin, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
9. Podawaj golonki z indyka z gotowanymi ziemniakami lub kaszą i ulubionymi warzywami. Smacznego!

Podobne przepisy

sznycel z indyka w warzywach
dietetyczne golonki z indyka
golonki z indyka w piwie
golonki z indyka w sosie grzybowym
dorsza w warzywach