Przepis na dietetyczny indyk 📖
Oto przepis na dietetyczny indyk:Składniki:
- 1 indyk (ok. 2 kg)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z jednej cytryny
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- Łyżeczka suszonej szałwii
- Łyżeczka suszonego tymianku
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Dokładnie umyj indyka i osusz go papierowym ręcznikiem.
2. W małej misce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, posiekany czosnek, szałwię, tymianek, sól i pieprz.
3. Natrzyj indyka przygotowanym wcześniej mieszanką ziołową, starając się równomiernie pokryć całą powierzchnię mięsa.
4. Przełóż indyka do dużego garnka lub naczynia do pieczenia. Możesz go również umieścić na ruszcie w piekarniku.
5. Piecz indyka w temperaturze 180°C przez około 2,5-3 godziny, w zależności od jego wagi. Upewnij się, że mięso jest dobrze upieczone i osiągnęło wewnętrzną temperaturę 75°C.
6. Wyjmij indyka z piekarnika i pozwól mu odpocząć przez kilka minut przed pokrojeniem.
7. Podawaj z ulubionymi warzywami i sałatką.
Smacznego!