Przepis na indyk na parze 📖

Składniki:
- 1 indyk (ok. 2-2,5 kg)
- 1 cytryna
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj sok z cytryny, posiekany czosnek, oliwę, sól, pieprz i paprykę.
2. Indyka dokładnie umyj i oczyść zewnętrzne błony.
3. Delikatnie podnieś skórę indyka i natrzyj mięso przygotowanym wcześniej sosem, dobrze wmasowując go w mięso.
4. Odstaw indyka na minimum 2 godziny, aby się natrzeć.
5. Wybierz duży garnek, do którego wstawisz koszyczek na parę.
6. Do garnka wlej wodę, ale na tyle, aby nie dotykała sitka.
7. Postaw garnuszek na ogniu i doprowadź do wrzenia.
8. Gdy woda zacznie wrzeć, umieść na parze indyka.
9. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na parze przez około 2 godziny, od czasu do czasu skrapiając mięso własnym sosem.
10. Sprawdź, czy indyk jest miękki i dobrze upieczony. Jeśli nie, możesz poddusić go na parze jeszcze przez kilkanaście minut.
11. Gdy indyk jest gotowy, wyłącz ogień i pozostaw go w garnku na parze przez kilka minut.
12. Przekrój mięso na kawałki i podawaj je z ulubionymi dodatkami, na przykład ryżem lub gotowanymi warzywami.

Smacznego!

Podobne przepisy

obiad indyk
indyk w galarecie
indyk bazylia
indyk z cukinią
indyk cukinia