Przepis na risotto indyk 📖

Składniki:
- 300g filetów z indyka
- 1 szklanka ryżu arborio
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 szklanka białego wina
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szklanka startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Filety z indyka pokrój na kawałki o wielkości 2-3 cm.
2. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj połamaną cebulę oraz posiekany czosnek.
3. Smaż przez kilka minut, aż cebula będzie miękka i lekko zeszklona.
4. Dodaj pokrojone kawałki indyka i smaż, aż mięso będzie delikatnie zrumienione z każdej strony.
5. Wsyp ryż do garnka i mieszaj przez około 2 minuty, aż będzie lekko podprażony.
6. Zmniejsz ogień i dodaj białe wino. Smaż, aż wino zostanie wchłonięte.
7. Następnie, stopniowo dolej gorący bulion warzywny, jedną chochelką naraz, mieszając ciągle. Dopiero gdy ryż wchłonie wcześniejszą ilość bulionu, dodaj kolejną porcję.
Kontynuuj ten proces przez około 20-25 minut, aż ryż będzie miękki i elastyczny.
8. Gdy ryż jest gotowy, dodaj masło, parmezan oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj, aż masło i ser się rozpuszczą.
9. Podawaj gorące risotto indyk, posypane świeżo startym parmezanem.

Podobne przepisy

indyk filet
grilla indyk
indyk w galarecie
obiad indyk
indyk na parze