Przepis na dietetyczny naleśnik 📖

Oto przepis na dietetyczny naleśnik:

Składniki:

- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka mleka o niskiej zawartości tłuszczu
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju roślinnego
- Szczypta soli
- Wybrane owoce lub zdrowe dodatki do nadzienia (np. truskawki, banany, płatki owsiane, jogurt naturalny)

Instrukcje:

1. W misce wymieszaj mąkę z solą.
2. Dodaj jajka i delikatnie rozcieraj je z mąką.
3. Stopniowo wlej mleko, mieszając ciągle, aż uzyskasz gładkie ciasto.
4. Dodaj olej roślinny i dokładnie wymieszaj.
5. Odstaw ciasto na około 15 minut, aby odpoczęło.
6. Rozgrzej patelnię do naleśników na średnim ogniu.
7. Na lekko natłuszczonej patelni wlej porcję ciasta – użyj łyżki do mierzenia porcji, aby uzyskać równomierne naleśniki.
8. Smaż na złocisty kolor z obu stron, przewracając naleśnik, gdy brzegi stają się chrupiące i wierzch jest ścięty.
9. Powtórz czynność dla pozostałego ciasta.
10. Przełóż naleśniki na talerz i nadziej je ulubionymi owocami lub zdrowymi dodatkami.
11. Zwijaj naleśniki lub zostaw je otwarte, a następnie udekoruj dowolnie.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto naleśnik
naleśnik biszkoptowe
naleśnik bezglutenowe
naleśnik z jabłkiem
naleśnik z twarogiem