Przepis na dietetyczny omlet 📖
2 jajka1 łyżka oliwy z oliwek
Szklanka pokrojonych warzyw (np. papryka, cebula, szpinak)
Szczypta soli i pieprzu do smaku
1. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu.
2. Dodaj pokrojone warzywa i smaż przez około 3-4 minuty, aż będą miękkie.
3. W misce rozbij jajka i ubij energicznie widelcem.
4. Dodaj ubite jajka do patelni z warzywami.
5. Delikatnie wymieszaj jajka i warzywa, aby równomiernie się połączyły.
6. Smaż omlet przez około 3-4 minuty na jednej stronie, a następnie delikatnie odwróć go za pomocą szpatułki i smaż kolejne 2-3 minuty.
7. Gdy omlet jest gotowy, wyjmij go z patelni i podawaj od razu.
Omlet może być podawany samodzielnie lub z ulubionymi owocami, chlebem pełnoziarnistym lub sałatką. Smacznego!