Przepis na dietetyczny sernik na zimno z truskawkami 📖
Składniki:- 250 g suchych herbatników
- 100 g roztopionego masła
- 400 g serka homogenizowanego o niskiej zawartości tłuszczu
- 250 g jogurtu naturalnego
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki gorącej wody
- 300 g truskawek
Przygotowanie:
1. Włóż suchy herbatnik do torebki foliowej i rozgnieć go wałkiem do ciasta, aż stanie się drobny.
2. W misce wymieszaj herbatniki z roztopionym masłem, aż składniki się połączą.
3. Przełóż masę do foremki o średnicy 24 cm i wyrównaj jej dno.
4. Wstaw foremkę do lodówki na 20-30 minut, aż podstawa zatwardnieje.
5. W osobnej misce wymieszaj serek homogenizowany, jogurt naturalny i cukier puder, aż składniki się połączą.
6. W małej miseczce rozpuść żelatynę w gorącej wodzie, a następnie dodaj ją do masy serkowej.
7. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki razem, doprowadzając do równomiernego połączenia.
8. Truskawki umyj, osusz i pokrój na plastry.
9. Na zatwardniałą podstawę herbatnikową nałóż połowę masy serkowej, a następnie ułóż na niej plasterki truskawek.
10. Powtarzaj ten proces, dodając kolejno warstwy masy serkowej i truskawek, aż zużyjesz wszystkie składniki.
11. Wstaw sernik do lodówki na co najmniej 4-6 godzin (najlepiej na całą noc), aby dobrze się schłodził i ściął.
12. Przed podaniem można udekorować sernik pokrojonymi na pół truskawkami lub posypać go odrobiną cukru pudru.
Smacznego!