Przepis na dietetyczny udziec z indyka 📖

Składniki:
- 1 udziec z indyka
- Sól
- Pieprz
- Papryka słodka
- 2 ząbki czosnku (przez zgniecenie)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z 1 cytryny
- Świeże zioła (np. rozmaryn lub tymianek)

Instrukcje:
1. Przygotuj nasz udziec z indyka, usuwając wszelkie nadmiary tłuszczu i błon.
2. W małej misce wymieszaj sól, pieprz, paprykę słodką, czosnek, oliwę z oliwek i sok z cytryny, aby uzyskać sos marynowy.
3. Połóż udziec z indyka w naczyniu do marynowania i równomiernie posmaruj sosem na jego powierzchni. Pozostaw na minimum 30 minut (lub całkowicie zamarynuj na noc w lodówce, jeśli masz więcej czasu).
4. Pożądź piekarnik do 180 stopni C.
5. Połóż udziec z indyka na ruszcie w naczyniu żaroodpornym i dodaj kilka gałązek świeżych ziół na wierzch dla lepszego smaku.
6. Piecz przez około 25-30 minut, lub dopóki mięso nie będzie dobrze wypieczone i soczyste.
7. Wyjmij udziec z indyka z piekarnika i pozwól mu odpocząć przez kilka minut przed pokrojeniem.
8. Podawaj z ulubionymi warzywami lub sałatką.

Smacznego!

Podobne przepisy

udziec z indyka
indyka udziec
udziec z indyka fit
marynowany udziec z indyka
obiad udziec z indyka